Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



No hi ha alliberament en el genocidi: crida al boicot de Eurovisión



Esteu aqui : Portada » Temes » Sindical

Metall de la Badia de Cadis. Falta treball i sobren pirates.

Coordinadora de Treballadors del Metall de la Badia de Cádiz, 29 de gener de 2023




Hi ha dues notícies molt recorregudes per part de la patronal i que sembla que agrada molt a certa premsa: "no hi ha suficients professionals qualificats a la Badia". Aquesta l’expliquen quan es signa o diuen que es signarà càrrega de treball. L’altra apareix quan es negocia el conveni: "El peó del metall de Cadis - de Cadis si és a Cadis, perquè la notícia és adaptable a qualsevol altra província- cobra més que un enginyer de Múrcia".

De les dues, avui ens quedarem amb la primera perquè sembla que a la Badia no cabrem de gent amb tota la feina que diuen que arribarà. I dic jo, qui podrà aparcar a Cadis a l’estiu entre tants treballadors i turistes? o les criaturetes que vinguin de fora a treballar a la Badia, on dormiran amb tants pisos turístics?

És graciosa la poca originalitat de la patronal i el mínim poder de reacció i professionalisme d’una certa premsa quan, sobre una notícia o l’altra, la patronal sempre diu el mateix i la premsa fa un còpia i pega de la notícia any rere any i , fins i tot, diverses vegades el mateix any.

Encara que fes falta mà d’obra, i tenint clar que l’aposta per la formació contínua ha de ser essencial, en qualsevol drassana del món la mà d’obra no és només del lloc. És més, hi ha drassanes amb més gent de fora que de la mateixa província. Ningú munta una fàbrica o repara o construeix un vaixell en un lloc determinat perquè en una certa província hi ha molts professionals. Els motius solen ser uns altres, en molts casos polítics. No es quedarà la Badia sense càrrega perquè no hi hagi els suficients professionals, perquè si això fos així, Euskadi, per exemple, estaria ara mateix sense càrrega de treball; i, en canvi, les factories estan a ple rendiment amb treballadors d’arreu del món, inclosos, per descomptat, els gaditans. I el que passa al nord d’Espanya passa igual a França (gran comunitat de gaditans i de tots els punts del mapa) i així a moltíssimes factories del món.

"Amics" de la Femca i empresaris en general, que vingui càrrega de treball a la Badia: NO ÉS UN DRAMA! Que vingui càrrega de treball: ÉS BO! Si hi ha treball per als qui són aquí i perquè tornin els qui estan ara repartits per tot el món (si fan vaixells a França, el més segur és que els puguin fer a Puerto Real), i perquè els joves comencin a aprendre/treballant (recuperar la figura de l’ajudant, quina millor formació que fer-ho a peu de tall, aprenent de professionals), i encara queda "lloc" per buscar gent que vingui de fora, doncs millor que millor. Com hi haurà més gent a la Badia, es llogaran més habitatges; i el xarcuter, el peixater, els taxistes... tindran més treball i repartirem els impostos entre més gent. Això, "amics" de la Femca, faria que altres sectors que només viuen de l’estiu tinguessin beneficis tot l’any. "Amics", si us plau! no us preocupeu perquè a Cadis hi hagi massa càrrega de treball. És molt millor, beneït problema, que la Badia desbordi de treball i s’hagi de buscar a treballadors a l’estranger és preferible a que haguem d’anar nosaltres a l’estranger. I el millor és que no sols ho prefereixo jo. Tú, "amic" empresari, estàs desitjant que això passi...

Una altra cosa és que els empresaris, previsors ells, estiguin preparant-se per a justificar les hores extres del futur perquè saben, com ningú, que és la millor manera d’abaratir la mà d’obra. Es semi-esclavitza al personal com es continua fent en la reparació de creuers, pagant-los les hores molt per sota del conveni, es maquillen conceptes en aquestes hores i la càrrega de treball els dona als empresaris per a canviar el BMW que està ja molt vell. I si algú es queixa de les hores, es recorda el titular de premsa: "no hi ha suficients professionals qualificats a la Badia...".

A part del vell mètode d’abaratir el pressupost amb les hores extres, està el de portar personal d’altres països, explotar-los i pagar-los molt per sota del Conveni. "Com no tenim professionals qualificats a la Badia, els fitxem de l’estranger". Això mai va ocórrer a Cadis perquè aquí, per més que ho hagin publicat durant anys en les portades dels grans diaris, l’esperada gran càrrega de treball mai arriba. I a causa de la necessitat de la Badia, els "africans" els portem del Pópulo, Santa María, Guillén Moreno, el Rio Sant Pedro, Gallineras, Chiclana o Paterna. Contractar en origen a un gran nombre de soldadors o “tuberos”, alguna cosa que es fa des de fa molt al camp, per exemple, seria una altra manera d’abaixar els sous perquè, desgraciadament, hi ha llocs a on les persones passen encara més necessitat i seria més fàcil enganyar-los, al mateix temps que es crea divisió.

Els pirates de la Badia, això sí que no escasseja, caminen buscant les maneres d’enganyar-nos. El seu enginy i imaginació el gasten a veure com poden incomplir o donar-li la volta al Conveni. Ni inverteixen ni generen càrrega de treball ni són capaços de formar UTES rendibles, perquè els és més fàcil crear debat sobre la no professionalitat dels treballadors que preocupar-se per ser millors empresaris. Critiquen la falta de professionalitat que ells no tenen i pel màxim que arriben és per crear E.T.T’s camuflades al servei i caliu de "mamà" Navantia.

Tot això no vol dir que no calgui apostar per la formació. A l’inrevés, és fonamental una aposta ambiciosa en aquest sentit perquè, lògicament, si s’aposta per la formació del nostre sector és perquè hi haurà càrrega de treball. "Possiblement" no hi ha hagut una despesa pública en la formació perquè no es pensava, ni de lluny, apostar per la indústria a la Badia. No obstant això, cal tenir en compte que, si hi ha una despesa pública per formació, encara que les 3 Navantias fossin públiques, les empreses que allà presten els seus serveis, no ho són: la formació que paguem entre tots ha de redundar, sobretot, en els treballadors. Formar treballadors per a benefici d’empreses privades, no generadores d’ocupació, que a més incompleixen la llei, no sembla ni el més just ni el més intel·ligent. Així que a la formació caldria sumar-li la creació de llocs de treballs directes per i per a Navantia o en les altres empreses principals i un compromís controlat (borses de treball, control de torns...) de compliment de conveni de les empreses que es vegin afavorides per la formació pagada amb diners públics. És a dir, que cada vegada ha d’entrar més personal a les Drassanes amb l’uniform de Navantia i que els que entren amb d’altres, que ho facin amb les mateixes condicions que els anteriors, siguin de Cadis o de Budapest. Si això no passa, que apliquin a aquestes empreses incomplidores i no generadores d’ocupació, la mateixa llei no escrita que fan servir ells amb els seus treballadors en boca dels seus gossos de presa: "si no t’agrada el que hi ha en els torns hi ha...100 contractes esperant a entrar". Tant de bo que el problema sigui que falten professionals a la Badia perquè hi hagi molta càrrega de treball. De moment, el que no falten, sinó que sobren, són pirates.

Coordinadora de Treballadors del Metall de la Badia de Cadis

Anar a la versió en castellà